Blog

 NAJLEPSZE OWOCE DO KONFITUR – SEZONOWY KALENDARZ   PRZETWORÓW – KIEDY I JAKIE OWOCE NAJLEPIEJ PRZETWARZAĆ

Najlepsze owoce, to te nasze , Polskie ! Dlaczego? Ponieważ my jesteśmy przystosowani właśnie do nich poprzez warunki genetyczne, klimatyczne i pory roku. Bo to cały nasz cykl przyrodniczy powinien wyznaczać naszą dietę a czy o tym wiemy? Czy o tym pamiętamy? Niestety zbyt słabo a przecież to takie ważne ! 

Co jest u nas szczególnie ważne? Nasze owoce sezonowe a więc te czerwone, brunatne i purpurowo-fioletowe , czyli te które zawierają nie tylko witaminę c, ale i garbniki wiążące śluzówkę, wzmacniające aortę i naczynia, to jest ściany naczyń krwionośnych. 

Dlaczego nasze owoce są najzdrowsze? 

Otóż , to zasługa naszej genetyki przystosowanej do warunków w których żyjemy od lat. Dziś co prawda ilość chemii destabilizuje całość biologii ale jednak pewne prawidła są niezachwiane. Warto tu wymienić szczególne zalety owoców jako materiał na przetwory ale też ich liści i płatki kwiatów jako źródło flawonoidów a przede wszystkim ślazów i garbników w szczególny sposób chroniących nasze  śluzówki i ściany żylne. Flawony odżywiają, ślazy powlekają a garbniki je budują i regenerują . 

KALENDARZ  OWOCOWY : 

Nasz cykl czterech pór roku, daje nam wskazówki odżywiania według tego co w danym czasie jest. Wiosna nowalijki, wczesne lato-  owoce i warzywa, późne lato – grzyby, owoce, i przetwory a jesień i zima przetwory, więcej mięs , kiszonki oraz weki wszelkiego rodzaju w tym konfitury, dżemy i powidła zwłaszcza śliwkowe. 

Co i kiedy należy zbierać oraz przetwarzać? 

W pierwszej kolejności miesiące GRUDZIEŃ, STYCZEŃ, LUTY , MARZEC I KWIECIEŃ są miesiącami gdzie głównie konsumujemy przetwory zrobione  latem i jesienią. Nic w tym czasie nie rośnie ani nie kwietnie, więc pamiętajmy aby zaopatrzać się w dobre produkty takie jak syropy i konfitury np. dobre konfitury z płatków róży jak i wiele innych cennych produktów możemy znaleźć w Mazurskich Słoikach ! Spółdzielnia Socjalna Negocjator – Warto zauważyć cenne Polskie produkty z dobrą rekomendacją i wykorzystaniem ludzkiego potencjału. 

Wiosna i lato to czas kiedy pojawiają się kwiaty, zalążki roślin i pierwsze owoce, dlatego już od KWIETNIA i MAJA możemy rozpocząć robienie konfitur i zbierania pierwszych pożytecznych roślin. W KWIETNIU zbieramy kwiat mniszka lekarskiego z którego możemy zrobić ‘’ miód mniszkowy ‘’ wygotowanie z cukrem na wodzie kwiatów mniszka lekarskiego pozwala nam pozyskać syrop pomocny przy problemach wątrobowych, nerkach, drogach żółciowych oraz problemach trawiennych, metabolicznych jak i ogólnej odporności całego organizmu. W KWIETNIU i MAJU zbieramy także pędy sosny z których po zasypaniu cukrem możemy zrobić syrop z pędów lub szyszek ( zielonych szyszek sosny na przełomie kwietnia i maja) są regiony zwłaszcza na Warmii i Mazurach i tak zwanej północy gdzie roślinność jest opóźniona w odróżnienia od Południa Polski o dwa do trzech tygodni z racji panujących temperatur. Pędy sosny, młode do 10-14 cm długości zrywamy kroimy i w wyparzonym słoju lub naczyniu zasypujemy cukrem lub miodem, z czego puszcza sok, codziennie mieszamy a całość powinna stać w miejscu nasłonecznionym aby ciepło słoneczne wypuszczało sok z tychże pędów. 

MAJ – CZERWIEC – LIPIEC : są to miesiące kiedy kwitną różne odmiany dzikiej róży, zarówno tej dzikiej , jak i róży ogrodowej w różnych jej odmianach. Kwiaty są małe jakby wyblakłe lub duże i bardzo zapachowe. Z tych to płatków konfitury można nabyć w Mazurskich Słoikach . Kwiat, i owoc zebrany w sezonie i właściwie zakonserwowany ma wiele właściwości prozdrowotnych, a najcenniejsza z nich to odporność organizmu. 

LIPIEC, SIERPIEŃ, WRZESIEŃ :Są to miesiące kiedy zbieramy pierwsze owoce lata. Owoce dojrzałe w słońcu, skropione deszczem , czyli w naturalnych warunkach są najcenniejsze i właśnie do nich należy : BORÓWKA BRUSZNICA , JEŻYNA LEŚNA, ARONIA, ALE TAKŻE TRUSKAWKA, POZIOMKA, WIŚNIA I CZEREŚNIA. Owoce dziekie czyli ze stanu naturalnego, leśne i dziko rosnące są najbardziej wartościowe. Roślina która przetrwa i wyda owoc bez pomocy rolnika, człowieka to roślina silna która potrafi zwalczyć siły natury, toksyny i inne środowiskowe czynniki szkodliwe. Jest to najcenniejsze co możemy zebrać, przerobić i korzystać w okresie jesienno, zimowo , wiosennym. Co zapewniają nam te konfitury z tychże jakże cennych owoców:  otóż bardzo wiele : 

Witaminę C

Inne minerały , pierwiastki i puryny 

Wzmacniają system odpornościowy 

Są naturalnymi antyoksydantami 

Chronią przed nowotworami 

Wzmacniają ściany żył i tętnic 

Czy może być więcej pozytywnych argumentów aby je regularnie stosować w diecie? 

Popatrzmy na Francuzów: piją wino, jedzą sery i konfitury, podobnie Włosi i kraje bałkańskie oraz śródziemnomorskie. Także bardzo cenne są te składniki w codziennej diecie Polaków. Owoce kiedyś były dziecięcymi słodyczami, a dziś co je zastąpiło? Cukier i barwniki sztuczne… 

WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK : 

miesiące te charakteryzuje zbiór śliwek, gruszek, jabłek, z nich także możemy robić przetwory, weki, syropy , zalewy octowe, ale i dżemy , powidła i konfitury. Śliwki węgierki na smażenie powideł. Gruszka z goździkami bardzo dobra w zalewie octowej, podobnie śliwka, a dżemy z czereśni, i muzy z jabłek są cennym składnikiem pektyn, perastetyki jelit i dostarczania błonnika oraz witaminy c. 

Wybierajmy mądrze, zaopatrujmy się mądrze ale przede wszystkim znajmy nasze rodzime owoce bo one są najcenniejszą witaminą jaką dała nam natura. Biorąc pod uwagę że sadownicy pryskają owoce aż 70 razy w sezonie, warto stawiać na owoce dzikorosnące. Z dobrą ofertą wychodzą nam Mazurskie Słoiki które serdecznie polecam. 

Prof.Łukasz K. Uliasz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *