Rodzaje miodów i ich właściwości zdrowotne jak i stosowanie jest ważnym tematem który powinien poznać każdy konsument miodów ale też pszczelarz praktyk czy osoba która dopiero co rozpoczęła przygodę z miodami, czyli odkryła ich walory smakowe i lecznicze.
W świecie gdzie cukry naturalne zastąpiliśmy cukrami sztucznymi, obserwujemy występowanie cukrzycy, nowotworów, podwyższonego ciśnienia. Mówi się że cukier to biała śmierć. I jest to słuszna teza, ale w przypadku gdy bierzemy tu pod uwagę różne sztuczne cukry w tym słodzik i cukier rafineryjny. Jeśli chodzi o miody, cukry z owoców czyli fruktoza są one zupełnie inne i oprócz wartości odżywczych zawierają liczne walory lecznicze. Oczywiście nie wszystką winę ponosi cukier. Zdrowie współczesnego człowieka to ponad 200 substancji konserwujących E… z którego 150 to rakotwórcze lub powodujące miażdżycę, ciśnienie- nadciśnienie lub inne schorzenia. To dotyczy paczkowanych i przetworzonych mięs, wędlin , przetworów które z cukrem nie wiele mają wspólnego. Mamy także liczne opryski, herbicydy, pestycydy, chemie codziennego użytku i wiele wiele innych czynników.
Czym jest miód?
Czy miód jest cukrem? Oczywiście po części tak, ale Jego zachowanie i właściwości oprócz właściwości cukru stawiają go w postaci kwasów i alkoholi. Miód jest wyjątkowo specyficzny dlatego tez posiada wiele właściwości prozdrowotnych pomocnych w codziennym funkcjonowaniu, dostarczaniu substancji czynnych do organizmu ale też posiadającym liczne witaminy, aminokwasy i minerały których organizm człowieka potrzebuje. Jeszcze w latach 50 tych XX wieku w publikacjach lekarze zalecali miód na wzmocnienie zamiast witaminowych zastrzyków. Miód był podawany jako niezbędnik diety oprócz śmietany, mięsa i jaj. Jajka również zajmują ważne miejsce w diecie. Ale my tutaj o owocach z których zaczątków czyli kwiatów bierze się właśnie nektar który zbierany przez pszczoły zostaje zamieniony w miód. Prawdziwe owoce, dżemy, powiadła i konfitury również mają tu szczególne znaczenie zwłaszcza poprzez dostarczanie witaminy c, ale także cennych flawonoidów i garbników które wespół z witaminą c, wzmacniają ściany żył i tętnic oraz śluzówek. Są swoistym budulcem tychże.
Jakie właściwości zdrowotne posiada miód ?
Miód posiada wiele właściwości prozdrowotnych . Do najbardziej wartościowych należy wymienić : budulec organizmu i wzmocnienie, oraz właściwości odżywcze i regeneracyjne. Organizm człowieka zmagając się zarówno z fizyczną egzystencją, walką o jutro , wysiłkiem fizycznym i emocjonalnym posiada szczególne narażenie na utratę sił, mocy, brak regeneracji a co za tym idzie osłabienie i podatność na choroby. Tu z pomocą przyjść może miód ogólnie lub jego odmiany, a także inne produkty pszczele i pasieczne. Miód posiada witaminy i peptyny, kwasy, minerały i inne. Substancje czynne uzależnione są od rodzaju zebranych i zawartnych w miodzie pyłków i nektarów. Miód krzepi, wzmacnia siły fizyczne , wzmacnia i wspomaga serce oraz układu krążenia czyli sercowo naczyniowe. Pomaga w regeneracji i odtruwaniu wątroby. Ale uwaga : pod warunkiem że jest to miód prawdziwy czyli naturalny i pochodzenia faktycznie pszczelego. Dziś jak wiemy nie tylko z prasy, mediów czy internetu wraz z otwarciem granicy na wschód występuje duże zafałszowanie tego surowca jak i wielu innych produktów pszczelich oraz innych towarów.
Rodzaje poszczególnych miodów i ich właściwości zdrowotne :
Podstawą jest że każdy z miodów jest dobry i właściwy pod warunkiem że jest naturalny i prawdziwy, czyli wyprodukowany przez pszczoły . Podstawowe zawarte substancje w miodzie to : Kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, glukonowy, winowy, mlekowy, bursztynowy, borowy i inne.
Cukry: glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza i inne.
Biopierwiastki : potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, krzem.
Witaminy : B2, B1, PP, B6, H, A, C, D, H, K
Enzymy: inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozy
Aminokwasy : alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna i inne.
Miód to 100 g = 325 kcal
W składzie miodu przeważają cukry proste są to glukoza i fruktoza które bezpośrednio wchłaniane do krwi w układzie pokarmowym, są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry te biorą udział w detoksykacji wątroby i organizmu a przez wątrobę również krwiobiegu. Obniżają działanie alkoholu, nikotyny czy chronią przed patogenami chorobotwórczymi ze środowiska.
Jak przechowywać miód?
Miód należy przechowywać w pomieszczeniach suchych bez dostępu nasłonecznienia i wilgoci. Miód chłonąc wilgoć fermentuje. Właściwości odżywcze miodu w dobrych warunkach to znaczy bez wilgoci służą i konserwują się wiele lat. A gdyby miód sfermentował również nie musimy go wyrzucać, można zalać przegotowaną ciepłą wodą i nastawić na ocet, lub miód pitny.
RODZAJE MIODÓW I ICH WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
MIÓD WIELOKWIATOWY : najtańszy niedoceniany a najbardziej skuteczny , pomocny przy : stanach alergicznych dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne organizmu, wyczerpanie psychiczne , wzmacnia serce i naczynia krwionośne.
MIÓD LIPOWY : działa napotnie i w stanach przeziębienia, wzmacnia górne i dolne drogi oddechowe,, serce i układ krążenia, układ nerwowy i uodparnia na stres.
MIÓD AKACJOWY : działa przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, wspomaga nerki, układ moczowy oraz pomaga przy przeziębieniach. Wzmacnia też serce i układ sercowo naczyniowy.
MIÓD RZEPAKOWY : kremowany lub szybko krystalizuje, wspomaga wątrobę i drogi żółciowe, serce i naczynia wieńcowe, stany zapalne dróg oddechowych
MIÓD MNISZKOWY : zbierany wczesną wiosną kwiecień-maj, schorzenia reumatyczne, odtrucie wątroby, stany zapalne wątroby, i woreczka żółciowego, niedokrwistość.
MIÓD NAWŁOCIOWY : zbierany późnym latem od końca lipca, sierpień po wrzesień a nawet październik. Trudny bo często fermentuje i ma właściwości wspomagające pracę nerek, dróg moczowych, ich filtrację, działanie, prostatę, choroby nadciśnienia tętniczego, schorzenia układu krążenia , jest polecany w prewencji przed miażdżycowej .
MIÓD GRYCZANY : układ krążenia, praca serca, wątroba i działanie odtruwające, niedokrwistość z niedoboru żelaza.
MIÓD WRZOSOWY : nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne żołądka i jelit.
MIÓD SPADZIWOY Z DRZEW LIŚCIASTYCH : dąb, akacja, lipa, inne , wspomaga nerki i drogi moczowe, wątrobę i drogi żółciowe, przewód pokarmowy jelita.
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH : świerk, modrzew, jodła , wspomaga stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia, zaburzenia trawienia.
INNE MIODY :
W różnych krajach jak i w Polsce często spotykamy też inne miody ,: malinowy, faceliowy, lawendowy i coraz to nowsze rodzaje, biorąc pod uwagę ze są prawdziwe są z roślin sianych. Jak najbardziej słuszne pod warunkiem że prawdziwe. Przy miodach warto kupować z pewnego sprawdzonego i renomowanego źródła, . Na pewno nie polecam marketów i wielkopowierzchniowych oraz dużych Polskich firm midoem handlujących.
Prof. Łukasz Uliasz