Kiszonki w naszej Polskiej kulturze kojarzą nam się z dwoma warzywami : kapusta i ogórki. Ogórki kisimy w sezonie letnim : lipiec – sierpień, zazwyczaj i przeważnie do św.Bartłomieja to jest 24 sierpnia, a kapustę kisimy w październiku a dokładnie do końca, a według przysłowia nie zaleca się kiszenia po dniu zadusznym. Pamiętajmy że w Polsce podstawą są kiszone kapusta i ogórki, to nasze tradycyjne jedzenie i szanujmy tradycję przodków ponieważ ma ona podłoże prozdrowotne.
Od kiedy kisimy ?
Zalewy octowe, wprowadzone zostały w dwudziestoleciu międzywojennym, zaś kiszenie warzyw wykształciło się na przełomie setek lat. A nawet stuleci. Bieda lub brak lodówek zmuszały ludność do kiszenia a poprzez to konserwację i długotrwałe przetrzymywanie żywności kiszonej na wiele miesięcy a nawet lat, zwłaszcza na zimę, wypadek wojen, klęsk żywiołowych, co zapewniało żywność i przetrwanie rodzin. Dlatego w krajach ZSRR a więc w Rumunii, Mołdawii, Bułgarii, Rosji, oraz na Bałkanach spotykamy kiszenie różnych warzyw i owoców takich jak :
– Kalafior
– Kapusta
-Pomidory
-Arbuz
– Ogórki
– Liście winogrona zwijane w rolki
– Brukselka
– Kiszone jabłka, gruszki, śliwki
– Bakłażany
– Rzodkiew, marchew, buraki
KISIĆ MOŻNA :
WSZYSTKIE WARZYWA , w tym zwłaszcza kapustne, liście winogron. A także większość owoców .
Ostatnimi czasy cieszą się powodzeniem : kiszona rzodkiew, marchew, burak i inne.
Złota zasada zdrowia :
Nie ograniczajmy się w robieniu kiszonek typu ogórki i kapusta. Nie bójmy się używać ich w codziennej diecie. Ale warunek : Kiszonki robimy sami a
nie kupujemy pseudo kiszoną kapustę lub ogórki w postaci zalanego warzywa octem, jak to spotykamy w marketach. Kiszonki to podstawowe źródło zdrowia, przecież nawet pszczoła ma swoją kiszonkę czyli pyłek pszczeli. Co zatem dają kiszonki? Przede wszystkim:
– ZDROWIE JELIT
– WŁAŚCIWĄ FLORĘ BAKTERYJNĄ JELIT