Ocet i Miód
Octy w recepturze zielarskiej
Ocet (Acetum) jest roztworem kwasu octowego, który może być otrzymany różnymi metodami syntezy chemicznej czy destylacji. Naturalny kwas octowy powstaje w wyniku fermentacji octowej roztworów alkoholu etylowego, wina, a także jako produkt fermentacji katalizowanej przez bakterie (Acetobacter, Gluconobacter). W zielarstwie octy używane są od dawna i cieszą się niezłą sławą. Najczęściej wykorzystuje się wodne roztwory kwasu octowego 5-15%, czyli tzw. octy jadalne. Biorąc pod uwagę bogactwo świata roślin i receptury zielarskiej, działanie octów może być różnorodne i zależne od wyciągów/ekstraktów/surowców roślinnych użytych do jego sporządzania. Ocet w tym ujęciu służy za nośnik i jeden z głównych składników, którego działanie możemy modyfikować. Sam kwas octowy był niemal od początku stosowany w medycynie. Przykładowo ocet winny (Acetum vini) stosowany był przy zatruciach alkaloidami/narkotykami, zasadami, przy gorączkach febrycznych, jako płukanki do ust i gardła, na trudno gojące się rany, przy omdleniach, sączących ranach czy ropniach. Popularne w dawnej medycynie były octy aromatyczne, które stosowano przy różnego rodzaju infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych, zewnętrznie i wewnętrznie. Był to cenny środek również w kosmetyce jako środek przeciwłojotokowy, przeciwłupieżowy, regulujący pH skóry głowy i leczący grzybice.
Jednym z najpopularniejszych octów domowych, czyli naturalnych roztworów kwasu octowego jest ocet jabłkowy. Powstaje na skutek fermentacji jabłek lub soku jabłkowego dzięki synergii drożdży i bakterii octowych. Jego skład będzie się różnił w zależności od surowca użytego do jego produkcji, ale przeważnie dobry ocet jabłkowy zawiera: antyoksydanty (np. kw. chlorogenowy, katechina, tanina, kw. propionowy, kw. jabłkowy, kw. cytrynowy, beta-karoten), witaminy z grupy B i witaminę C, bakterie probiotyczne i mikro- oraz makroelementy (potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo). Choć na temat octu jabłkowego napisano mnóstwo publikacji i całe książki, to można ogólnie powiedzieć, że będzie miał on korzystne działanie probiotyczne na mikroflorę jelitową, wspomagające proces odchudzania i odtruwania organizmu, regulujące poziom cukru we krwi, na stany zapalne skóry, włosów, stawów oraz nadciśnienie tętnicze.
Ocet jabłkowy może być więc świetnym nośnikiem dla bardziej złożonych octów ziołowych, takich jak oxymele, czyli roztwór octu z dodatkiem owoców, wyciągów ziołowych oraz miodu. Dzięki umiejętnym i zgodnym z zasadami receptury przyrządzeniu oxymelu, możliwe jest wzbogacenie prozdrowotnych właściwości octu jabłkowego i praktyczne wykorzystanie połączenia właściwości leczniczych kwasu octowego, miodu oraz substancji aktywnych zawartych w owocach czy innych częściach roślin.
Nasze oxymele:
Oxymel rokitnikowy (skład: owoce rokitnika, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o owoce rokitnika. Rokitnik zwany „złotem Syberii” to jeden z najcenniejszych surowców zielarskich naszego klimatu. Jest bombą witaminową i mikroelementową. Owoce rokitnika zasobne są w witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, karotenoidy, czyli prowitaminę A. Zawierają również do 8-14% oleju tłustego, dlatego jest niezwykle cenną rośliną olejową. Ponadto antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy, garbniki, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne. W owocach znaleziono również aż 18 wolnych aminokwasów oraz około 24 pierwiastków (m.in. żelazo, fosfor, mangan, krzem, azot, bor i wapń).
Dzięki temu oxymel rokitnikowy będzie środkiem wzmacniającym, odżywczym, witaminizującym, przeciwzawałowym, chroniącym cały układ krążenia i serce. Poza tym będzie cennym elementem wzmacniającym przy spadku odporności, gorączce, przeziębieniu i grypie. Oprócz tego będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność rokitnika będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel różany (skład: płatki dzikiej róży, miód, ocet jabłkowy, szczypta soli)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o płatki dzikiej róży. Płatki dzikiej róży stosuje się w ziołolecznictwie głównie do zahamowania niestrawności i bólów gardła. Silne przeciwzapalne właściwości płatków ponadto będą działały antybakteryjnie na drogi oddechowe i jelita przy różnych przeziębieniowych infekcjach. Poza tym płatki kwiatowe stabilizują i regulują pracę układu pokarmowego, usprawniając eliminację szkodliwych produktów przemiany materii z ustroju. Płatki dzikiej róży zawierają m.in. polifenole, flawonoidy, witaminę C, kwasy organiczne i inne związki o działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne, antyoksydacyjnym, ściągającym i przeciwbakteryjnym.
Dzięki temu oxymel różany może mieć działanie synergiczne z octem jabłkowym w kontekście wspierania układu pokarmowego oraz przeciwko różnym infekcjom gardła, anginie oraz problemach z przemianą materii. Oprócz tego będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność róży będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel pigwowy (skład: owoce pigwy, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o owoce pigwowca. Owoce pigwowca to bogate źródło kwasów organicznych (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne), pektyn, witamin (C, B1, B2), garbników, flawonoidów (głównie kwercetyna), antocyjanów, karotenoidów, soli mineralnych (dobrze przyswajalne żelazo, potas, miedź, kobalt, mangan). Rozdrobnione owoce z zachowanymi gniazdami nasiennymi zawierają śluzy, glikozydy cyjanogenne i witaminę B17. Jest to cenny środek ochraniający miąższ wątroby. Liczne kwasy organiczne regenerują komórki wątrobowe i uodporniają je na niszczące działanie hepatotoksyn. Ponadto witaminy i flawonoidy działają odżywczo i przeciwzapalnie, będąc pomocnymi przy różnych infekcjach, osłabieniu organizmu czy przeziębieniach.
Aktywne składniki pigwowca w oxymelu pigwowym synergizują ze związkami octu jabłkowego, oddziałując dobroczynnie na pracę całego układu trawiennego, równoważąc mikroflorę jelit i ogólnie uszczelniając oraz chroniąc nabłonek jelit i żołądka. Dzięki temu oxymel ten może tonizować system nerwowy i wspomagać organizm przy zmęczeniu psychicznym. Oprócz tego będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność pigwy będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel malinowo-lipowy (skład: owoce malin, kwiaty lipy, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o dwa surowce roślinne: owoc maliny i kwiat lipy. Oba surowce są od dawna znane ze swoich właściwości łagodzenia różnych stanów zapalnych, szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Owoce malin są bogate w witaminy (C, A, P, B1, B2, PP), kw. salicylowy, cytrynowy, sole mineralne i antocyjany. Z kolei kwiaty lipy zawiera glikozyd działający napotnie, duże ilości związków śluzowych, olejki eteryczne (geraniol, eugenol), witaminę PP, witaminę C i ślady E, aminokwasy, kwasy organiczne, woski, sole mineralne (mangan), gumy i pektyny. Występują także niewielkie ilości hesperydyny, która działa podobnie do witaminy P, aktywizującej witaminę C. Zawiera flawonoidy, a wśród nich glikozydowe kwercytyny, kamferolu i akacetyny. Dzięki temu zachodzi synergia między surowcami w kontekście działania wzmacniającego, skracającego czas przeziębień, przeciwzapalnego, odżywczego, redukującego wyczerpanie, przeciwanemicznego i wspierającego układ pokarmowy.
Dzięki temu oxymel malinowo-lipowy będzie świetnym wsparciem dla organizmu wystawionego na działanie drobnoustrojów powodujących różne infekcje przeziębieniowe, ale też organizmu wyczerpanego zarówno psychicznie, jak przez braki mikroelementowe i witaminowe. Sprawdzi się również jako dodatek do herbatek rozgrzewających, przeciwzapalnych i odżywczych. Oprócz tego będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność malin i lipy będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel sosnowy (skład: szyszki sosny, pędy sosny, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o szyszki i pędy sosny. Sosna zawiera m.in. polisacharydy, monosacharydy (d-ryboza, L-ramnoza, L-arabinoza, D-ksyloza, D-mannozy, D-glukozy i D-galaktoza), bogate frakcje olejkowe (kamfen, pinen, limonen, fenchen, dipenten, octan borneolu), glikozydy (piceina, piceid, koniferyna, pinipikreina) i flawonole (pinobanksyna, taksyfolina), co czyni ją bardzo cennym surowcem zielarskim. Sosna jest znana ze względu na swoje właściwości podnoszące odporność organizmu, aby na wczesnym etapie zwalczać różne infekcje wirusowo-bakteryjne. To uznany i skuteczny środek wykrztuśny, pobudzający czynności wydzielnicze błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Działa także łagodnie odkażająco, hamując rozwój i niszcząc drobnoustroje okupujące gardło i jamę ustną, czyniąc z sosny dobry środek przeciwko różnym infekcjom gardła, anginie, przeziębieniom, czy problemom z odkrztuszaniem zalegającej wydzieliny.
Dzięki temu oxymel sosnowy jest w stanie podnieść odporność organizmu, wywołać aktywność rozkurczową i przyspieszyć rekonwalescencję w grypie oraz wszelkich chorobach atakujących drogi oddechowe. Warto też pamiętać, że przetwory z sosny są cennym anabolikiem, świetnym dla ludzi uprawiających sport oraz ćwiczącym na siłowni. Oprócz tego będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność sosny będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel ognisty (skład: korzeń chrzanu, siekana cebula i czosnek, korzeń imbiru, pieprz Cayenne, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o szereg surowców przyprawowych, znanych ze swojego wszechstronnego i dobroczynnego działania na ludzki organizm na przestrzeni tysiącleci. Dzięki tak połączonym synergizmom w składzie ocet ognisty będzie pełnił rolę toniku wzmacniającego, który będzie trzymał organizm z dala od wszelkiej maści wirusów powodujących przeziębienia i grypy. Oprócz stymulacji układu odpornościowego do zwalczania infekcji już na wczesnym etapie oraz prewencji przed tymi patogenami, można oczekiwać też poprawy krążenia, ochronnego działania na mięsień sercowy i naczynia krwionośne, aktywności przeciwmiażdżycowej, przeciwgrzybiczej i przeciwbakteryjnej.
Ocet ognisty warto zatem posiadać w kuchni i domowej apteczce (choć często kuchnia bywa jednocześnie domową apteką) i wspierać organizm, szczególnie w miesiącach kiedy jesteśmy bardziej podatni na najróżniejsze infekcje dróg oddechowych oraz płuc. Z racji tego, że jednym z najważniejszych elementów odporności w naszych organizmach jest mikroflora bakterii naszych jelit, to zasadne jest łączenie surowców o działaniu przeciwwirusowym i przeciwprzeziębieniowym ze związkami o działaniu probiotycznym, wspierającym dobre bakterie mikrobioty. Taką też rolę pełni w tej recepturze ocet, dlatego ocet ognisty będzie dodatkowo działał probiotycznie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, korzystnie na serce, a także będzie zmniejszał poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel bzowy (skład: owoce dzikiego bzu czarnego, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o owoce dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra). Owoce czarnego bzu zawierają antocyjany, kwasy wielofenolowe, kw. organiczne oraz witaminę C wraz w witaminami z grupy B. Ponadto karotenoidy i sole mineralne. Sok z owoców działa delikatnie napotnie, moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Ponadto to wartościowy środek ułatwiający usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn. To stary i sprawdzony sposób na przeziębienia. Owoce bzu czarnego zawierają wiele związków działających przeciwko wirusom grypopochodnym. Do związków tych należą m.in. sambunigryna i frakcje flawonoidowe (kwercetyna, rutyna, astragalina, izokwercetyna) oraz kwasy fenolowe (kw. chlorogenowy, kw. kawowy, kw. ferulowy, kw. walerianowy, kw. p-kumarowy). Antocyjany z owoców czarnego bzu są w stanie przyczepiać się do białek wirusowych, osłabiając ich zdolności do infekowania komórek gospodarza. Frakcje flawonoidowe z kolei działają uszczelniająco na naczynia włosowate oraz wywierają aktywność ochronną na serce.
Dzięki temu oxymel bzowy będzie wspomagał infekcje dróg oddechowych, chrypę, przeziębienia i inne dolegliwości spadku odporności. Wszyscy, którzy lubią owoce czarnego bzu, korzystają również z jego właściwości przeciwzapalnych, Można dodawać go do płynów, rozcieńczać w wodzie, aby wspomóc organizm w codziennych trudach i zmieniających się sezonach. Oxymel będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność bzu czarnego będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Oxymel różany klasyczny (skład: owoce dzikiej róży, miód, ocet jabłkowy)
Klasyczny wysokiej jakości miodowany ocet jabłkowy o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, odtruwającym, probiotycznym, regulującym kwasowość, poprawiający krążenie i trawienie, został wzbogacony o owoce dzikiej róży (Rosa canina). Owoce dzikiej róży zawierają witaminę C oraz plejadę innych: A, B1, B2, E, K oraz czynniki zwane witaminą P, czyli bioflawonoidy (astragalina, izokwercetyna, tylirozyd) oraz karoteinoidy. Sok z owoców róży jest więc środkiem witaminowym w synergicznym działaniu z flawonoidami. Dzięki obecności flawonoidów witaminy zawarte w roślinie działają często lepiej niż ich syntetyczne formy. Można zsumować działanie soku różanego jako środek ogólnie wzmacniający.
Dzięki temu oxymel różany klasyczny będzie pomagał organizmowi przerwać trudne okresy zmęczenia, napięcia, wyczerpania, zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mamy nadzieję, że doda Ci sił kiedy będziesz tego najbardziej potrzebował. Oxymel będzie posiadał wszystkie prozdrowotne właściwości octu jabłkowego i miodu, dzięki czemu aktywność dzikiej róży będzie połączona m.in. z działaniem probiotycznym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym, korzystnie na serce, a także zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.